
Maciej Kuroń (ur. 8 marca 1960 w Warszawie, zm. 25 grudnia 2008 w Izabelinie) – polski
kucharz, dziennikarz, publicysta kulinarny, prezenter programów telewizyjnych o tematyce
kulinarnej. Syn Grażyny i Jacka Kuroniów.
Celebryta i „Pierwszy kucharz III RP”
W październiku 1979 rozpoczął studia na Wydziale Historycznym Wyższej Szkoły Pedagogicznej
w Olsztynie.
Po strajkach Sierpnia 1980 i powstaniu Solidarności był inicjatorem powołania niezależnej
organizacji studenckiej w Olsztynie. W dniach 18-19 października 1980 r. uczestniczył w zjeździe
założycielskim w Warszawie. Jako delegat olsztyńskiej WSP wchodził w skład Ogólnopolskiego
Komitetu Założycielskiego - „Niezależne Zrzeszenie Studentów”.
Po ogłoszeniu stanu wojennego 13 grudnia 1981 r. został internowany w Białołęce i bezpośrednio
po tym relegowany z uczelni.
Po stanie wojennym wyjechał do USA, kształcił się w The Culinary Institute of America.
Jego ojcem był wpływowy „polityk Okrągłego Stołu” - Jacek Kuroń.

Maciej nie poszedł jednak w ślady ojca i nie zajął się polityką. Życie poświęcił swej największej pasji - gotowaniu. Kuroń był autorem m.in. "Kuchni Polskiej. Kuchni Rzeczypospolitej Wielu Narodów".
Jednak dzięki nazwisku i układom ojca Jacka został celebrytą i „Pierwsym kucharzem III RP”.
W telewizji prowadził własne programy kulinarne: Niebo w gębie w WOT, Gotuj z Kuroniem i Kuroń raz w TVN oraz teleturniej kulinarny Graj z Kuroniem w TVP1. W 1998 został uhonorowany nagrodą Wiktora.
Zmarł nagle 25 grudnia 2008 w swoim domu w Izabelinie koło Warszawy z powodu ciężkiej niewydolności krążenia. 7 stycznia 2009 został pochowany na Cmentarzu Powązkowskim w Warszawie.
Miał żonę Joannę i czworo dzieci: Jana, Jakuba, Kacpra i Gaję.
Bracia – Jan i Jakub, poszli w ślady ojca Macieja - przygotowywali m.in. przepisy kulinarne dla Biedronki oraz dostali własny program w telewizji "Kuroniowie rozgryzają".